En ny afhøring af Vagttårnsselskabet i Australien

Indsat 2017

Af Jette Svane

Vagttårnets politik i børnemisbrugssager i Australien

Repræsentant for Jehovas Vidner bliver indkaldt til afhøring

Den 10. marts 2017 blev Vagttårnets repræsentanter kaldt tilbage til den australske The Royal Commission til nye afhøringer. Det var i 2015, at den første afhøring fandt sted med store afsløringer af, hvordan Jehovas Vidners organisation i Australien havde haft over 1000 tilfælde af børnemisbrug inden for det religiøse samfund, uden at myndighederne var blevet informeret.

Denne afhøring gav store overskrifter over hele verden – også i Danmark. Den nye afhøring den 10. marts 2017 var også vigtig. Den viste, at lederne i Vagttårnsselskabet åbenbart ikke havde forstået det farlige ved den politik, som stadig råder i bevægelsen i forbindelse med børnemisbrug i deres menigheder.

Kritikken går især på:

* at Jehovas Vidners ledelse ikke vil opgive princippet om, at der skal være to vidner tilstede ved en overtrædelse, for at en sag om misbrug af børn kan startes.

* at Jehovas Vidner ikke vil oplyse alle i menighederne om, at et barn er blevet offer for misbrug. Kun de ældste bliver informeret om dette.

* at et offer for misbrug i Jehovas Vidner skal konfronteres personligt med gerningsmanden, når sagen bliver behandlet.

* at et offer for misbrug bliver betragtet som udstødt/udelukket, hvis vedkommende på et tidspunkt ønsker at forlade menigheden ved skriftlig eller mundtlig tilkendegivelse.

* at Jehovas Vidner ikke vil lade kvinder få lov til at være med i menighedens ledelse og tale med kvindelige ofre for seksuelt misbrug.

Børnemisbrugssager i Australien

Nu skulle man så tro, at med så store forsømmelser fra Vagttårnsorganisationens side ville det være passende med en straf til Det Styrende Råd eller til den australske ledelse af Vagttårnet. Det sker sikkert ikke, men myndighederne i Australien har nu materiale til at gennemgå de mange sager om børnemisbrug, der har været gennem årene i landet og dømme de skyldige fra Jehovas Vidners rækker. I nogle tilfælde kan der også komme erstatningskrav til ofrene fra ledelsen i Jehovas Vidner i Australien på grund af deres børnemisbrugspolitik.

Sidste nyt: Den første sag, som er baseret på oplysninger fra den australske Royal Commission, er nu berammet til at begynde i retten sidst i maj måned 2017. Det drejer sig om et 44-årigt Jehovas vidne fra Mundaring menigheden, der mellem 1993 og 2013 har misbrugt fire teen-age drenge.

Uden tvivl vil der komme mange sager efterfølgende.