SEKTER ER ET PROBLEM I NGO ORGANISATIONER SKRIVER PRESSEN

Her følger to artikler fra henholdsvis Jyllandsposten og Kristeligt Dagblad

ARTIKEL I JYLLANDSPOSTEN, 16. FEBRUAR 2003

”Ibis er en bare en af de cirka 35.000 NGO'er, der lige nu findes i verden. Ibis' forfædre startede arbejdet med ulandsarbejde i 1966 gennem World University Service, og i 1991 blev det nuværende Ibis født. Dermed skriver Ibis sig ind i rækken af NGO'er, der i de seneste år er dukket frem på den internationale hjælpe-scene med voldsom hast. På 10 år er antallet af NGO'er verden over nemlig vokset med 20 procent, viser den seneste FN-rapport om verdens tilstand. 2000 af disse NGO'er har i dag fast rådgiverstatus hos FN. Det betyder, at de er med til at påvirke den globale udvikling, og at de dermed er blevet en magtfaktor i international udviklingspolitik, som er svær at komme udenom.”

”En stor del af Ibis' budget finansieret af danske skattekroner - ligesom det er tilfældet hos nogle af de andre store danske hjælpeorganisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp. I 2001 gik cirka 6,5 procent af den samlede bilaterale ulandsbistand således gennem NGO'er.” ”Generalsekretær i FN, Kofi Anan, er nu blevet bekymret over den voksende skov af NGO'er, der er skudt frem i verden op gennem 1990'erne. For det første er det blevet trangt med pladsen i FN, hvor nogle mener, at der skal være en vis balance mellem NGO'er og regeringer. For det andet er nogle af de NGO'er, der i dag kommer til verden, ikke NGO'er i ordets reneste betydning. De er grupper, som har set mulighederne i de mængder af donorpenge, der i dag går gennem NGO-systemet.”

FALSKE NGO’ER: ”Nogle af de falske NGO'er er blevet oprettet af regeringer, som er trætte af at få kritik - som modspil til kritikerne. Den slags NGO'er er ifølge organisationen Transparency International kendt i Afrika. Andre falske NGO'er består af forretningsfolk, der kan få skattefordele eller et bedre image af at lade som om, de samarbejder med en NGO. Endelig er der falske NGO'er, som går ind i branchen af nød, fordi det er dér, der er arbejde at få.” For de "rigtige" NGO'er er de falske navnebrødre en kilde til stor frustration. Det oplever ulandsorganisationen Svalerne i Danmark, som i 40 år har arbejdet i Bangladesh og Indien med bl.a. fattigdomsbekæmpelse.”

FRA KRISTELIGT DAGBLADS HJEMMESIDE

Det mener Frankrigs antisekt-kommission, der advarer mod sekter, der udgiver sig for at være private hjælpeorganisationer skriver fra Lyon Frankrigs antisekt-kommission, den såkaldte MILS, advarer i sin seneste rapport om, at sekter forsøger at skaffe sig en officiel og tilforladelig facade ved at udgive sig for private hjælpeorganisationer.

Især kritiseres FN og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, for ikke at være tilstrækkeligt på vagt over for de organisationer, som akkrediteres permanent eller til bestemte møder.

Rapporten nævner ingen navne, men henviser til, at »mistænkelige organisationer« skal være blevet inviteret med til et OSCE-møde i Wien for nylig. Og FN kritiseres for ikke at kontrollere de private hjælpeorganisationer, som får konsultativ status.

Omkring 2000 private organisationer har opnået det eftertragtede blåstempel, og små 1000 andre søger om konsultativ status. -

Der kan både være tale om, at en sekt infiltrerer en eksisterende organisation, og om nye organisationer oprettet af en sekt med det formål at fungere som en trojansk hest, der skaffer sekten adgang til en international organisation. De færreste er på vagt, når en organisation kalder sig noget med »menneskerettigheder« eller »nødhjælp«.

Sekterne har en strategi, der går ud på at benytte sig af populære temaer, og der er tilstrækkeligt mange eksempler til, at det vækker bekymring, siger generalsekretær for den franske kommission, Denis Barthélémy. Mange henvendelser Denis Barthélémy nævner organisationen FN's Venner, som ikke har konsultativ status ved FN, men som alligevel benytter FN-navnet. - Ingen ved rigtigt, hvad FN's Venner foretager sig, ud over at organisationen har været en af de hårdeste angribere af Frankrigs holdning til sekter og i særdeleshed til Scientology, som desuden har sin egen »menneskerets-organisation«, Borgergruppen for Menneskerettigheder. Et andet eksempel er Menneskerettigheder uden Grænser, en organisation som ledes af belgieren Willy Fautré. Hvem der ellers sidder i bestyrelsen vides ikke, heller ikke hvor pengene kommer fra. Men Willy Fautré repræsenterer også en italiensk oplysningsorganisation om nyreligiøsitet, CESNUR, siger Denis Barthélémy.

Både FN, OSCE, Europarådet og EU er mål for sekternes infiltration, og ingen har en fælles definition hverken af sekter eller af frivillige organisationer, siger Barthélémy.

Den nemmeste måde for sekter at infiltrere FN er via de private hjælpeorganisationer, erkender Raymonde Martineau, der leder FN's kontor for frivillige organisationer, de såkaldte ngo'er, i Geneve.

Fransk lov under lup - Definitionen af en ngo er meget bred og kan dække alt muligt. Interessen for nyreligiøse bevægelser er voksende i mange lande, og det vil ikke være overraskende, om det også giver sig udslag i ngo-miljøet. Vi modtager flere henvendelser fra personer, som beskylder ngo'er med konsultativ status, eller som ansøger om denne status, for at være sekter.

Men der følger ikke konkrete beviser med beskyldningerne, siger Raymonde Martineau. Det er FN's NGO-komite bestående af regeringsrepræsentanter, som tager stilling til, om en privat hjælpeorganisation skal have konsultativ status, eller om denne status skal fratages en ngo. Hidtil har sekterisk virksomhed ikke været en del af beslutningsgrundlaget.

Når ngo'er afvises, er det som regel, fordi de ikke er uafhængige af regeringsinteresser, hvilket er den væsentligste definition af en ngo - heraf navnet: Non Govermental Organisation. Desuden kræves respekt for FN-charteret og FN's værdier. -

Vi er i stigende grad opmærksomme på, at sekter kan skjule sig bag de ngo'er, som søger konsultativ status, men endnu har Fn's NGO-komite ikke behandlet spørgsmålet.

Det er muligt, det vil blive taget op på komiteens næste møde den 15. januar, siger en kilde ved FN-komiteen i New York. I Europarådet, som tidligere har vedtaget en rapport med opfordring til at være på vagt over for sekternes illegale aktiviteter, har man ikke specifikt beskæftiget sig med sekter forklædt som ngo'er. - Der er givetvis eksempler på det, siger en kilde i Europarådets juridiske afdeling, som forbereder en ny rapport, ikke om sekternes virksomhed, men om Frankrigs antisekt-lovgivning, den mest restriktive i Europa. Europarådet ønsker at undersøge, om et fransk lovforslag om forbud mod »mental manipulation« er et indgreb i grundlæggende frihedsrettigheder.

konsultativ status betyder ifølge www.denstoredanske.dk>: Repræsentation i fx et råd, en bestyrelse, et nævn, en international organisation e.l., som giver adgang til overværelse af møder og tilkendegivelse af egne synspunkter, men derimod ikke indebærer ret til at deltage i beslutningsprocesser; fx har ICA, International Cooperative Alliance, konsultativ status under FN.

ulrikke.moustgaard@jp.dk