Jehovas Vidner bliver sigtet for at fortie seksuelt misbrug inden for egne rækker i Holland

2019

Indsat januar 2021

Ældste i Jehovas Vidner fra det nordlige Holland kan ikke påberåbe sig en ret til som præster ikke at afsløre fortroligt materiale i en strafferetlig efterforskning af seksuelt misbrug af et medlem af Jehovas Vidner i Assen. Det blev fastslået af retten i Zwolle fredag.

Trossamfundets hovedkvarter i Emmen og to ældstes hjem i Assen og Hoogezand er blevet ransaget af politiet i november 2018 på vegne af anklagemyndigheden i forbindelse med efterforskning af påstået seksuelt misbrug af et medlem af Jehovas Vidner i Assen.

Sidste måned blev en klage fra Jehovas administration mod beslaglæggelse af pastorale optegnelser i disse razziaer behandlet i retten i Zwolle. Ifølge advokaten fra Jehovas Vidner i Holland var ransagningerne og beslaglæggelserne ulovlige, fordi de ældste som religiøse tjenere kunne påberåbe sig retten til ikke at afsløre forbrydelser, da de havde tavshedspligt. Men det mente retten i Zwolle ikke. Den fastslog sin dom fredag. Efter dens opfattelse kan der ikke være tale om tavshedspligt i dette tilfælde.

Ingen forpligtelse til fortrolighed

Ifølge retten har ældste fra Jehovas Vidner, der har sin egen interne domstol, ingen ret til ikke at offentliggøre den slags sager. ... Oplysninger, der deles i deres interne retslige udvalg, bliver ikke betroet dem i deres rolle som rådgivere, men i deres rolle som medlemmer af det retslige udvalg. Når de bliver informeret om seksuelt misbrug i Jehovas Vidner, er de ældste altså ikke åndelige rådgivere, der hjælper andre, uanset hvem der aflægger rapporten.” Desuden kan de ifølge domstolen ikke påberåbe sig, at de fortrolige samtaler, de har, ikke deles med andre inden for samfundet. (De lader jo sagerne gå videre til lederne på hovedkontoret og andre ældste i menigheden. Red)

En ældstes tavshedspligt er ikke absolut, som det fremgår af vedtægterne for kirkesamfundet. Derfor kan ethvert bevis, der er indsamlet under razziaerne, bruges i sagen mod Assen, der mistænkes for seksuelt misbrug af et medlem af trossamfundet. Den kriminelle efterforskning mod Assenaar udføres af den offentlige anklagemyndighed i Overijssel, fordi manden arbejder for distriktsadvokatens kontor i Nordholland. Undersøgelsen er stadig i gang.

Michael van Ling, et bestyrelsesmedlem for Jehovas Vidner i Holland, sendte fredag ​​et skriftligt svar og en klage til dommen afsagt af retten i Overijssel. Han skriver: "Denne erklæring er meget foruroligende. Vi forventer, at regeringen respekterer det privilegie, vi har som religiøse hyrder, om ikke at afsløre hemmeligheder". Vi gennemgår vores juridiske muligheder for appel".

Læs om sagen >>