Er Vagttårnsselskabet i økonomiske vanskeligheder?

økonomiske vanskeligheder

I en video på JW Broadcast står Stephen Lett fra ”Det Styrende Råd” frem og kommer med en stærk appel til de enkelte Jehovas vidner om at donere penge til organisationen. Han taler langsomt og forklarer medlemmerne enkelt og indtrængende om de økonomiske behov, på en måde, som var de børn.

Lloyd Evans, der er et Jehovas vidne, som er kritisk over for organisationen, konstaterer, at appellen om penge kommer på et tidspunkt, da organisationen har lukket rigssale i mange lande og solgt ejendomme rundt omkring i verden, og landskontorer er blevet sammenlagt. (således også i Skandinavien)

Stephen Lett, som er et fremtrædende medlem af Det Styrende Råd forklarer i videoen, at det er vanskeligt at tale om de finansielle behov i organisationen, men når de ser på de kommende års udgifter, er det nødvendigt at bede om midler til at dække udgifterne til alle de teokratiske initiativer, der planlægges

”Ved at gennemgå regnskabet har vi fundet ud af, at mængden af penge, som strømmer ud, er meget større end mængden af penge, som kommer ind”, forklarer han. Han udtaler videre: ”Det Styrende Råd ønsker at gøre jer opmærksomme på de finansielle behov på verdensplan, og vi har tillid ti, at med den viden vil jeres hjerter bevæge jer til at gøre, hvad I kan for at støtte vort arbejde.”
Stephen Lett taler langsomt og med stor indlevelse, idet han forklarer, at et lille bidrag fra mange kan vokse sig til et stort beløb. Han fortsætter med at appellere til at ære Jehova med deres skatte, og at dette også indbefatter finansiel støtte til den sande tilbedelse.”

Nu kan man jo også gøre sine egne tanker om, at den påståede pengemangel i virkeligheden er så slem. For det første har Stephen Lett ikke givet detaljerede oplysninger om Vagttårnets økonomi. Den er total ugennemsigtig. Det, som man ved er, at i 2013 passerede selskabet 1 milliard dollars i indtægter ved salget af Brooklyn hovedkvarteret, og sidste år solgte de ejendomme for 375 millioner Dollars. Naturligvis har de store byggerier oppe i staten New York sikkert krævet megen kapital, men byggeriet er jo hovedsageligt foregået ved næsten gratis arbejdskraft.

Man må sige, at det nærmest er en historisk situation, at Det Styrende Råd giver indtryk af, at organisationen er i en vanskelig økonomisk situation, og at de ser negativt på finansielle muligheder for de kommende år. Er det en virkelig situation, eller er det for at presse endnu flere bidrag ud af vidnerne?

Det kan vi naturligvis ikke sige med sikkerhed. Vi ved derimod, at organisationen spekulerer i aktier og andre værdiparpirer, og der er selvfølgelig en mulighed for, at de har tabt en del penge under finanskrisen. Desuden er organisationen ved flere lejligheder blevet dømt ved domstole rundt om i verden for medansvarlighed i tilfælde af incest på grund af det religiøse samfunds politik på området. Det har givet dem mange bøder af en vis størrelsesorden.